Toeval, de ex heilige koe van de wetenschappen
home info publicaties zoeken



Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2025-02-16   


 Tekst nog in bewerking.

Toeval, de ex heilige koe van de wetenschappen


Van de wetenschappen hebben we geleerd dat zowat alles toeval is. Ondertussen is duidelijk dat deze visie achterhaald is. Om maar één voorbeeld te geven: de kans dat het heelal via toeval ontstaan is, is onbestaande (uiterst, uiterst, uiterst klein).
Vooral in de kwantumfysica en in de kosmologie is dit reeds goed doorgedrongen, maar ook op tal van andere terreinen.

Er is echter een kloof, of kloofje, tussen de wetenschap - met op kop de kwantumfysica - en de wetenschappers. We hebben behoefte aan een Einstein die achterhaalde theorieën van de kaart veegt. Vrij waarschijnlijk wordt het niet één persoon - zoals Einstein met zijn relativiteitstheorie - maar een netwerk. Dit netwerk is er ongeveer, maar het bevindt zich nog beneden de horizon.

Alles toeval? Ondertussen is dit toevalsdenken in onze cultuur doorgedrongen, maar dit is nog niet terug recht gezet, wij zijn er nog altijd van overtuigd dat ons leven een aaneenschakeling van toevallige factoren is. De kans dat dit zo is, is uiterst klein. Hebben we bijvoorbeeld een ongeval waar we zelf niets aan konden doen, dan is dit toeval. Het is nog de vraag of dit wel zo is.
Een belangrijke vraag hierbij is: waarom heeft de wetenschappen van toeval een heilige koe gemaakt?
Dit is vrij duidelijk: het is een afzetten tegenover God, of wat preciezer: tegenover de mentaliteit om alles wat we niet weten aan God toe te schrijven, zonder er zelf eens over na te denken. Dit afzetten tegen is trouwens goddelijk gepland: het was inderdaad de bedoeling dat de mens, en de ganse mensheid, meer op eigen benen kwam te staan. Het heeft iets van pubertijd: een zich afzetten tegenover het vertrouwde uit de onmiddellijke omgeving om het zelf uit te zoeken. Deze fase is noodzakelijk, meer nog: zonder deze fase is er geen evolutie. Het is uiteraard niet de bedoeling dat we in pubertijd blijven.

Na de puberteit komt de adolescentie en vervolgens de volwassenheid. Tijdens de puberteit is er een innerlijke drang om zich af te zetten tegen alles en nog wat. Dit is nodig, anders komen we nooit los van "ons" verleden. Het is nog de vraag in hoeverre ons verleden van ons is.

Een raket die de aarde wil verlaten stoot zich ook af tegen de aarde die ze wil verlaten.



(1) xxx


inhoudstabel

Toeval, de ex heilige koe van de wetenschappen


top



Printvriendelijk